El Botifarra va actuar al Raspai
- Obtener enlace
- X
- Correo electrónico
- Otras aplicaciones
El Carxe: el país de llengua valenciana de Múrcia
Pep Gimeno, Botifarra, va cantar diumenge per primera vegada en aquest territori de Múrcia
Anit, Pep Gimeno, Botifarra, va fer sonar les seues cançons en un concert històric al Raspai, la principal població del Carxe, el país de llengua valenciana que pertany administrativament a Múrcia. Del Carxe s’ha dit que és l’Alguer valencià, també perquè el seu territori és molt semblant en mida, uns tres-cents quilòmetres quadrats.
Es tracta d’una zona rural i poc poblada on, des del segle XIX, hi viuen uns centenars de valencians de parla catalana, que van ocupar aquest territori provinents de les poblacions veïnes situades al País Valencià, quan la fil·loxera els obligà a buscar nous terrenys per al cultiu de la vinya.
En total, són dènou nuclis de població, molts dels quals desocupats des de fa temps per les pèrdues d’habitants que han malmès la zona. Els seus habitants es consideren majoritàriament murcians, però també es reivindiquen com a valencians, sobretot en contrast amb els pobles dels quals depenen.
Les poblacions del Carxe formen part de tres municipis de Múrcia –Iecla, Jumella i Favanella– que estan situats al voltant de la serra del Carxe, que dóna nom a la zona. A Iecla, l’única població que continua habitada és el Raspai, el principal nucli de la zona, amb una mica més de cent veïns que, de fet, el coneixen com el Carxe. El Raspai manté una intensa relació amb el Pinós, ja al País Valencià, que exerceix de capital comercial.
De fet, la geografia ha tingut molt a veure amb la conservació de la llengua, ja que, per exemple, la Canyada del Trigo és a vuit quilòmetres del Pinós, mentre que Jumella, de la qual depèn, és a 38 km. Igual passa al Raspai, que és a 5 km del Pinós, mentre que Iecla és a més de 20 km.
Al terme de Jumella, les poblacions encara habitades que parlen català són l’Alberquilla, la Canyada del Trigo, la Raixa, la Sarsa i la Torre del Rico, totes de menys de cent habitants.
Al terme de la Favanella, hi ha la Canyada de l’Alenya i el Cantó, que actualment són les dues poblacions amb més habitants del Carxe, amb prop de cent cinquanta habitants, el Collado dels Gabriels, l’Ombria de la Sarsa i Balonga.
Tradicionalment, el Carxe limitava amb els Pinillos al nord i amb les Coves de Penya-Roja al sud, però totes dues poblacions, avui, estan deshabitades.
La despoblació de la zona per l’emigració és el gran problema. Els anys cinquanta del segle passat, al Carxe hi vivien uns tres mil habitants, i ara no arriben a mil. Des del 2005, hi ha un moviment de recuperació de la valencianitat, i des del 2010, s’hi fan classes de català gràcies a un conveni amb l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. L’ajuntament de Iecla, particularment, ha estat molt favorable a la recuperació del català i també ha col·laborat amb l’organització del concert del Botifarra.
- Obtener enlace
- X
- Correo electrónico
- Otras aplicaciones
Comentarios